Supraveghere video – autocare , microbuze , autobuze şi alte mijloace de transport în comun

  Acum câteva zile discutam cu un prieten care deţine ceva parc auto prin Constanta şi necesitatea lui de a supraveghea anumite rute de transport cu o cameră wireless via GPRS sau 3G .

Omul primise ceva oferte de la  o firma anume care comercializa asemenea camere . Preţul camerei ? Pai undeva de 1600 RON , fără a specifica faptul că posesorul camerei achizitionate de la ei trebuie să facă şi un abonament de date la una din firmele furnizoare de servigii de date pe protocol mobil ( EDGE , 3G , GPRS ….). De asemenea , trebuie ştiut faptul că va fi nevoie de un IP static fix . Suma pe care o va înghiţii lunar aceasta conexiune se învarte în jurul sumei de 19EURO .

Aşadar , 1600 RON la care mai adaug 19EURO lunar la abonamentul de date . Parcă nu prea mai e aşa de roz . Nu ?

Am hotărât de comun acord cu prietenul meu să căutam o alternativă la aceasta „solutie „!

Am gasit-o cuplând doua dispozitive . Un router 3G şi o cameră IP wireless / UTP.

Routerul este un Edimax 3G-6200NL iar camera IP este un Edimax IC-3005WN. Costul total ? Ia să socotim noi , 218 RON camera IP şi 125 RON routerul 3G . Total 343 RON !!!!!!!!

Aşadar , unde sunt 1600 RON / camera şi unde sunt 343 RON pe acest setup ?

Unde mai punem  că  putem asigura şi un mic serviciu de Internet in mijloacele de trasport în comun . Suficient cât să îşi verifice omul un mail sau să vorbească pe un messenger de-a lungul drumului ( dacă este un drum mai lung ca durată ). Faza faină este că poţi seta camera IP să trimită pe mail snapshot-uri sau la perioade predefiite să urge pe un server FTP imaginile capturate . Există şi posibilitatea dea înregistra  local o anumită secvenţă video.

La cerere pot pune la dispoziţia celor interesaţi o adresa IP pentru verificarea calitaţii şi testare conexiunii .

Succes !

Reclame

14 Responses to Supraveghere video – autocare , microbuze , autobuze şi alte mijloace de transport în comun

 1. roberto says:

  M-ai bagat in ceata. Banuiesc ca routerul si camera sunt impreuna in microbuz. Si transmisia pana la „datacenter” cum se face? Nu ai nevoie de abonament mobile?

  Eu inteleg ca in loc de camera de 1600 lei pe care o bagau aia pe gat ai o colutie de 343 RON (nu stiu daca performantele sunt aceleasi). Ca transmisia datelor costa la fel. Asta daca tipul cu parcul auto nu are vreun satelit in curte.

 2. aygun says:

  Man , vezi că am specificat acolo Router 3G. Nu cred că trebuie să zic mai multe . 😀

 3. Moraru Ioan says:

  ce spui tu aici e foarte interesant
  problema e ca nu stiu cum putem alimenta camera cu pricina in masina?
  cum facem ca atunci cand soferul opreste masina camera sa se opreasca automat?
  cum facem ca sistemul sa lucreze cat mai independent?

 4. aygun says:

  Pe autocare am pus convertizor de la 24 la 12V – modificand circuitul brichetei sau un convertizor 24 la 5V care este pus pe contact. La o adica poti realiza singur un montaj cu 2 X 7805 sau un L317.

  Alternativ , unele autocare au invertor de la 24 la 220V . Au mai incaput si adaptoarele camerei si routerului. Te orientezi de la caz la caz.

 5. moraru ioan says:

  sa zicem ca partea de alimentare am lamurit-o. Te rog spune-mi ce fel de net ai folosit? Sa nu imi spui ca nu trebuie sa folosesti net pt ca mi se pare incredibil. Plus ca in descrierea roterului spunea de conexiune la un net 3g. Da ma gandesc, cum pot sa configurez un router in asa in fel in cat sa imi citeasca un net 3g prin stic de la vre.un distribuitor mobil. Ala vine cu program, cu parola de conectare. Inca mi se pare imposibil… Apoi daca pui la 20 de masini banuiesc ca trebuie facut un ftp care sa-ti salveze fiecare ip in parte al camerelor. Si face poze sau si filmulete?

 6. aygun says:

  Pai clientul meu are un parc auto destul de mare si printre altele face si prin tara. Ei bine , are contract cu cei de la vodafone si a luat la oferta mai multe stick-uri 3g.
  Bon! Am cuplat stick-ul la router si are deja presetata optiunea pentru vodafone 😀

  Port forwarding la camera IP si asta este .

  Am uitat sa spun ca a activat optiunea de IP-uri statice , caz in care in loc de internet.vodafone.ro ai static.vodafone.ro si accesezi camera cu ip-ul tau static alocat pentru fiecare stick .

  De capturat poti sa il pui sa faca snapshot la 1 secunda sau mai mult . Cat consideri tu .

  Faza faina este ca merge pe orice telefon mobil cu net sau orice sistem de calcul ptr ca este compresie MJPEG . Caz in care toate browserele pot accesa camera. 😉

  Snapshotul il poti face pe ftp dar asta nu este o problema . Iti poti face proriul tau server ftp acasa ( in rds si ai un serviciu numit dyndns ) Acum nu stiu cat de bine poate merge un dyndns pe ftp dar sunt si domenii gratuite .

  • andrei says:

   salut poti posta ip-ul sa vad cum se vede ?

   • aygun says:

    Nu pot posta ip-ul. Este dorinta administratorului. Are cateva zeci de autocare . Ce ar fi sa dau fiecaruia acces la camerele lor web ?
    Fara suparare !

 7. Sandu says:

  Am o problema asemanatoare cu cea de aici.Am o casa la tara si vreau sa i pun un sistem de supraveghere, insa singura posibilitate de net(intre cosmote,romtelecom, vodafone,etc..) este un stick amarat de rcs. Am discutat cu ei dar au spus ca nu au cum sa-mi aloce pe stick ip stabil sau ip routabil.Asa ca sistemul de supraveghere cade.
  Am aflat apoi de aceste camere cu ip.Exista posibilitatea sa folosesc o camera ip cu ir(eventual cu posibilitate de miscare a camerei) impreuna cu sticul (eventual si alta componenta)si sa vad macar ceva din alta locatie in conditiile date(adica fara ip stabil si routabil).
  binenteles caut ceva la un pret decent.
  (deasemenea am auzit ca ar fi si dns dar am inteles ca toate sunt cu plata si nu as vrea sa mai fac si acolo un abonament)

 8. adi says:

  salut, merge cumva si cu IP variabil de la rds-rcs?

 9. claudiu ilie says:

  As vrea o chestie de genul acesta pentru monitorizarea rezervorului de combustibil al camionului.

  • aygun says:

   Se poate face daca ai un telefon android simplu bia conexiunea USB sau un ODB2 la Bluetooth. Monitorizezi nu numai combustibilul ci si locatia masinii iar alternativ , prin ceva sms poti porni sau opri motorul masinii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: